Häromdagen hade vi en workshop som handlade om hur man kan bli mer effektiv i sin kommunikation. Vi hade delat in företaget i mindre grupper och de hade fått en kreativ uppgift som de skulle lösa tillsammans. Medan jag gick omkring i rummet för att lyssna hörde jag ett högljutt samtal i en av grupperna. Jag gick dit och frågade hur det gick och vad som fått dem att höja rösten. En av deltagarna (låt oss kalla henne Lisa) sa: "Pelle är så himla negativ och dissar alla våra förslag. Var inte uppgiften att vi skulle vara kreativa?" Jag tittade på Pelle som svarade: "Ja men herre gud, man måste ju vara lite realistisk. De där förslagen kommer aldrig att funka, dessutom sitter vi bara och snackar skit och kommer inte till saken."

Känner ni igen er? Den här typen av samtal (eller icke-samtal) förekommer varje dag, överallt, i alla typer av organisationer. Vi kommer liksom inte fram till varandra. Det är som att vi pratar olika språk.

God kommunikation är den allra viktigaste grundbulten i en engagerad, hållbar och framgångsrik kultur.

För att hantera det har vi i många år jobbat med färgspråket som grundar sig på beteendestilsanalysen DISC. Det är en enkel och rolig metod för att snabbt förstå olika kommunikationsstilar och bli mer effektiv i sin kommunikation. Vi genomför både personliga analyser på nätet (inklusive personlig återkoppling på resultatet) och workshops för team och hela företag där ni får träna på er kommunikation. 

Hur gick det då för "Pelle" och "Lisa"? Jo då, riktigt bra faktiskt. Lisa förstod att Pelle har en väldigt röd profil, med starkt driv, högt tempo och en mindre reservdunk med tålamod. För att få med honom på båten gäller det att använda färre ord och ställa fler frågor (för att sänka tempot). Pelle insåg att Lisa har en gul profil, som drivs mer av att komma på idéer och att ha ett bra samtal än av komma till avslut snabbt. För att få med henne gäller det att bekräfta hennes idéer och ha en lite mer positiv inställning.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

 

Comment