Helena är en av grundarna av Vision Takeoff och en inbiten entreprenör. Helena har sin akademiska bakgrund inom internationell ekonomi och marknadsföring och har framförallt jobbat med utveckling på olika sätt, utveckling av affärer, organisationer och människor.

Helena Timander

Vilka värderingar har präglat dig mest?

Nyfikenhet, kreativitet och relationer. Jag är en utpräglad "people-person” som gillar människor, samtal, möten och skratt. Jag är dessutom obotligt nyfiken och drivs av att utforska och utveckla idéer, och har därför ägnat mycket tid åt att plugga och utveckla mig på olika sätt. 

Vad var ditt första jobb? Vad lärde du dig där som du fortfarande bär med dig?

Mitt första jobb var att sortera annonsunderlag på Teleannons, det bolag som tryckte och distribuerade telefonkatalogen (det var på den tiden hållbarhet handlade om byggkonstruktion och miljö var en outsinlig källa av resurser). Förutom att lära mig att med bravur sortera annonser i telefonnummerordning med hjälp av en krokodil (se http://www.clasohlson.com/medias/sys_master/9035191877662.jpg) så lärde jag mig att det finns ett lugn i att göra även de mest tråkiga jobb. Idag skulle man kallat det för mindfulness.

Vilken var den senaste boken du läste som du kan rekommendera till andra?

Faktum är att jag oftare och oftare lyssnar på böcker istället för att läsa. Jag var nog en av Storytels tidigaste  kunder. En av mina favoritförfattare är Maria Ernestam, gillar de flesta av hennes böcker. Ska jag rekommendera någon så är det Caipirinha med döden. väcker en massa tankar. Sen gillar jag facklitteratur med koppling till beteendeforskning, t.ex. "Tänka snabbt och långsamt" av Daniel Kahneman. Fascinerande läsning.

Vem/vilka är din(a) förebilder?

Jag har många förebilder och blir inspirerad av min omgivning hela tiden (och avskräckt också för den delen). Mina förebilder är min familj, mina barn, mina vänner och kollegor. Malala Yousafzai tycker jag är fantastisk. Hon är ett levande bevis på att allt är möjligt med en stark övertygelse.

Vilken superkraft skulle du vilja ha?

Rent egoistiskt så skulle det vara väldigt praktisk att kunna teleportera sig själv varsomhelst, närsomhelst. Förutom att det vore kul att kunna besöka en massa spännande platser och människor så skulle jag kunna göra mer nytta. 

En mental kraft som jag gärna skulle vilja ha är förmågan att få människor att må bra. Det är alldeles för många människor som mår dåligt och känner sig otillräckliga, och det får en massa negativa konsekvenser för hela samhället.

Vad gör du helst på fritiden?

Umgås och upplever saker med människor som jag gillar. Lyssna på musik och sjunga. Åka skidor i nerförsbacke. Springa och promenera. Baka. Titta på film och läsa böcker. Konsumera all form av kultur. Bara vara.

Comment